top of page
Image by Headway

İş ortaklarınızla daha güçlü bir işbirliği için; ya EDI ya B2B mi, yoksa her ikisi de mi?

Güncelleme tarihi: 20 Haz 2023

Hem EDI hem özel B2B portalları, hiç kuşkusuz tüm dünyada özellikle perakende sektöründe en yaygın kullanılan veri paylaşım yöntemleridir.


EDI, olgunlaşmış bir çözüm olarak global standartlara dayanan basitliği, entegrasyon kolaylığı ve uygun maliyetiyle öne çıkar. Özellikle günlük operasyonel akıştaki verilerin (sipariş, teyit, irsaliye, mal kabul, fatura vb.) paylaşımında hataları azaltır, süreci hızlandırır ve maliyetleri düşürür.


Özel B2B portalları ise, daha çok ürün, ziyaretçi, kampanya ve promosyon bilgileri ile güncel fatura ve ödeme verileri gibi EDI'ya göre çok farklı ancak son derece katma değerli bir içerik sunar. Ayrıca esnek format ve grafik çözümleri ile desteklenen raporlama altyapıları, verilerin zengin bir görsellikle sunulmasını sağlar.


Bu anlamda EDI ve B2B portalları sanıldığının aksine birbirine rakip çözümler değildir. Tersine birbirlerini tamamlarlar.


EDI, daha çok günlük operasyonun verimini artırırken, özel B2B'ler orta ve uzun vadede iş geliştirmek için zengin bir veri portföyü sunarlar.


Değerli katkılarına karşın, ülkemizde perakende sektöründe tedarikçilerin doğrudan B2B'lerle entegrasyonu çok yaygın değildir. Her perakendecinin farklı format ve teknolojiler kullanması sebebiyle her entegrasyon farklı uzmanlık gerektirir. Çoğu zaman yapılması pahalı ve zaman alıcı bulunur.


Tedarikçiler B2B verilerini ya portaldan takip etmeyi ya da kendi sistemlerine excel ile yüklemeyi veya elle giriş yapmayı tercih ederler. Bu durum verilerin şirket içi paylaşımını sınırlar, operasyonun hem maliyetini artırır hem de verimini düşürür.


EDI ise bu noktada devreye girip, bir tedarikçinin birden fazla B2B ile kolaylıkla entegre olmasını sağlar. Böylece, B2B verileri el değmeden kurumsal hafızaya aktarılır. Daha fazla iş birimi bu değerli verilere istediği an ulaşabilir. Bu da işin ve işbirliğinin geliştirilmesine istenen katkıyı yapar.


EDI'ın özel B2B çözümlerine değer kattığı özellikleri aşağıdaki gibi özetlenebilir;

  • Otomatik Veri Aktarımı: EDI, belgelerin otomatik olarak alınmasını ve gönderilmesini sağlar. Bu, veri girişi ve manuel işlemlerden kaynaklanan hataları azaltır ve iş süreçlerini hızlandırır. Taleplerin hızlı yanıtlanması ve işlemlerin daha hızlı bitmesi mümkün olur.

  • Veri Bütünlüğü: EDI, belgelerin doğruluğunu ve bütünlüğünü garanti eder. Belge içeriği değiştirilmeden, eksiksiz ve hatasız doğrudan alıcının ERP'sine iletilir. Bu akış güvenilir veri alışverişi sağlar.

  • Güvenlik: EDI, veri iletimi sırasında güvenlik sağlar. Veriler şifrelenir ve yetkilendirilmemiş erişime karşı korunur. Bu da işletmeler arasındaki güveni artırır.

  • Entegrasyon Kolaylığı: EDI, işletmeler arasındaki entegrasyonu kolaylaştırır. WebService, AS2, SFTP gibi kanallarla bağlanabilmesi, XML, iDoc, TextFile, FlatFile gibi birbirinden farklı dosya formatları ile çalışabilmesi, EDI'ye farklı sistemlere entegre olma yeteneği sağlar.

Özetle, B2B ve EDI ortak kullanımı ile artan işbirliği, hem satıcının hem de alıcının operasyon maliyetlerini düşürür, verimini artırır. Daha da önemlisi, izlenebilir bir tedarik süreci, daha az stokla çalışabilmeyi mümkün kılar, karlılığı artırır.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page