Yerel zincirler kuşkusuz markaların daha geniş bir coğrafyada tüketicilere ulaşabilmesindeki en değerli aracılar.
Yaygınlıkları sayesinde, çok farklı noktalarda her gün önemli sayıda tüketiciye ulaşıyorlar.
Ayrıca yerel olmalarının verdiği avantaj ile de müşterileriyle aralarında daha yakın ve samimi bir güven ilişkisi oluşturabiliyorlar.
Diğer yandan, ulusal zincirler, her gün yeni mağazaları ve internet uygulamaları ile büyümeye devam ediyorlar.
Son 5 yıldır giderek kullanımı yaygınlaşan “hızlı teslimat” şirketleri de farklı iş modelleri ile önemli bir rakip olmuş durumdalar.
Yerel zincirlerin ise sektördeki değişime ayak uydurmaları gerekiyor. Bunun için atılacak adımlardan bir tanesi de tedarikçileri ile aralarındaki iş birliğini geliştirmek.
- Gerekirse siparişi bile birlikte oluşturup, sevkiyatından satışına kadar her aşamasında bilgi paylaşmak
- Yok satmayı engellemek için doğru zamanda ve miktarda malı teslim edebilmelerini sağlamak,
- Sahip oldukları binlerce satış noktasında, tedarikçilerin daha aktif olabilmesine imkan vermek.
- Gereksiz fazla stokları özel kampanyalarla birlikte eritmek, satış noktası bazında doğru stokları doğru miktarda bulunduracak işbirliği planlarını devreye almak
Bu sayede hem kendisinin hem iş ortağının cirosunu ve karlılığını artırmak.
EDI, tam da bu noktada doğru çözüm olarak ortaya çıkıyor. İşletmeler arasındaki veri alışverişinin daha güvenli, hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. İş ortakları arasındaki işbirliğini artırıyor.
Zincirler ile tedarikçileri arasındaki belge iletişimi doğrudan sistemler (ERP’ler) arasında oluyor. Elle veri girişi veya excel, pdf yüklemesi gibi manuel süreçler giderek ortadan kalkıyor.
Siparişle başlayan tedarik sürecini EDI ile takip etmenin 4 temel faydası var
Hız avantajı – Veriler, manuel bir işlem olmadan, doğrudan sistemler arasında hareket ettiğinden saniyeler içinde ve hatasız olarak karşı tarafa gidiyor. Hem de EDI'nin ürün katalogları sayesinde her zaman güncel mastar data kullanılıyor, ürün hatası olmuyor.
Maliyet avantajı – Veri girişi için kullanılan personel, farklı işlere yönlendirilebiliyor. Sevkiyatta eksik hatalı veya ürün azaldığı için operasyon verimi artıyor, mutabakat süreleri kısalıyor.
Gelir avantajı – Verilerin sistemler arasında hatasız transferi, sevkiyat sürelerini kısaltıyor. Sipariş karşılanma oranları artarken, yok satma durumu azalıyor. Öngörülebilir ve güvenilir sevkiyatlar, fazla stokları gereksiz kılıyor. Doğru ürüne kampanya yapılması, tüm satış noktalarında stok yönetimini iyileştiriyor. Hem gelir hem de müşteri memnuniyeti artıyor
İş birliği avantajı – İzlenebilirlik ve öngörülebilirlik artınca, Tedarikçiler de satışlarında benzer faydaları görüyorlar. Zincirler ile aralarındaki iş birliği gelişiyor, güçleniyor. Artan ciroları ile zincirdeki büyümeye daha fazla destek verebilir hale geliyorlar.
Yerel zincilerin sipariş yönetiminde EDI kullanmaya başlaması, değer odaklı işbirliği ve farklılaşma yolundaki en temel adımlarından biridir.
Komentar